Ogólna liczba drobnoustrojów
Analiza wykonywana zgodnie z normą:
PN-EN ISO 4833-1:2013-12 Mikrobiologia łańcucha żywnościowego — Horyzontalna metoda oznaczania liczby drobnoustrojów — Część 1: Oznaczanie liczby metodą posiewu wgłębnego w temperaturze 30 stopni C.
Zasada metody
Metoda płytkowa, posiew wgłębny
Opis metody
Posiew metodą zalewową z użyciem określonej pożywki i określonej ilości próbki do badań lub określonej ilości zawiesiny wyjściowej w przypadku innych produktów. Płytki inkubuje się w temperaturze 30oC przez 72h. Liczbę drobnoustrojów (jtk) w gramie lub mililitrze produktu oblicza się na podstawie liczby kolonii uzyskanych na płytkach z wybranych rozcieńczeń.
Jednostka /jednostki :
jtk/ml lub jtk/g
Analizowane matryce:
– produkty przeznaczone do spożycia przez ludzi i pasz dla zwierząt
– próbek środowiskowych pobranych z obszaru produkcji żywności i pasz oraz z obrotu
Ilość próbki potrzebna do badań:
Optymalna 100 ml lub 100 g, minimalna 20 ml lub 20 g.
Akredytacja metody
Metoda akredytowana w zakresie mleka i produktów mleczarskich:
– od 1 jtk/ml
– od 10 jtk/g