Obecność Listeria monocytogenes
Analiza wykonywana zgodnie z normą:
PN-EN ISO 11290-1:1999+A1:2005 Mikrobiologia żywności i pasz – Horyzontalna metoda wykrywania obecności i oznaczania liczby Listeria monocytogenes. Metoda wykrywania obecności.
Zasada metody
Metoda hodowlana z testami biochemicznymi
Opis metody
Wykrywanie obecności Listeria monocytogenes odbywa się w następujących etapach:
– wstępne namnażanie w selektywnej pożywce płynnej z obniżoną zawartością czynników selektywnie hamujących
– wtórne namnażanie w selektywnej pożywce płynnej z pełnym stężeniem czynników selektywnie hamujących
– przesiewy i identyfikacja
– testy potwierdzające
Jednostka /jednostki :
Na podstawie uzyskanych wyników stwierdza się obecność lub nieobecność Listeria monocytogenes w określonej masie (w gramach) lub objętości (w mililitrach) badanej próbki lub na badanej powierzchni próbki środowiskowej (wymazu).
Analizowane matryce:
– żywność i pasze dla zwierząt
– próbki środowiskowe z obszarów produkcji żywności i obrotu żywnością
Ilość próbki potrzebna do badań:
Optymalna 100 g lub 100 ml, minimalna 30 g lub 30 ml.
Akredytacja metody
Metoda akredytowana w zakresie:
– mleka i produktów mleczarskich
– próbek środowiskowych (wymazów)