Liczba bakterii z grupy coli
Analiza wykonywana zgodnie z normą:
PN-ISO 4832:2007 Mikrobiologia żywności i pasz – Horyzontalna metoda oznaczania liczby bakterii z grupy coli. Metoda płytkowa.
Zasada metody
Metoda płytkowa, posiew wgłębny
Opis metody
Oznaczanie liczby wykonywane jest przez liczenie kolonii, które wyrosły na selektywnej pożywce agarowej po inkubacji w temperaturze 30°C.
Jednostka /jednostki :
jtk/g lub jtk/ml
Analizowane matryce:
– żywność i pasze dla zwierząt
– środowiskowe próbki z obszarów produkcji żywności i obrotu żywnością
Ilość próbki potrzebna do badań:
Optymalna 100 ml lub 100 g, minimalna 20 ml lub 20 g.
Akredytacja metody
Metoda akredytowana w zakresie mleka i produktów mleczarskich:
– od 1 jtk/ml
– od 10 jtk/g