Liczba bakterii Listeria monocytogenes
Analiza wykonywana zgodnie z normą:
PN-EN ISO 11290-2:2000 +A1:2005+Ap1:2006+Ap2:2007 Mikrobiologia żywności i pasz – Horyzontalna metoda wykrywania obecności i oznaczania liczby Listeria monocytogenes. Metoda oznaczania liczby.
Zasada metody
Metoda płytkowa, posiew powierzchniowy
Opis metody
Oznaczenie liczby bakterii Listeria monocytogenes wymaga wykonania następujących etapów:
– przygotowanie zawiesiny wyjściowej i jej regeneracja
– posiew powierzchniowy na płytki ze stałą pożywką selektywną
– inkubacja płytek w temperaturze 37oC
– potwierdzenia kolonii podejrzanych
Jednostka /jednostki :
jtk/ml lub jtk/g
Analizowane matryce:
– żywność i pasze
Ilość próbki potrzebna do badań:
Optymalna 100 ml lub 100 g, minimalna 20 ml lub 20 g.
Akredytacja metody
Metoda akredytowana w zakresie mleka i produktów mleczarskich:
– od 1 jtk/ml
– od 10 jtk/g