Liczba drożdży i/lub pleśni
Analiza wykonywana zgodnie z normą:
PN-EN ISO 6611:2007 Mleko i przetwory mleczne. Oznaczanie liczby jednostek tworzących kolonie drożdży i/lub pleśni. Metoda płytkowa w temperaturze 25oC.
IDF 94:2004 Milk and milk products — Enumeration of colony-forming units of yeasts and/or moulds — Colony-count technique at 25 degrees C
Zasada metody
Metoda płytkowa, posiew wgłębny
Opis metody
Posiew metodą zalewową z użyciem określonej, selektywnej pożywki i określonej ilości próbki do badań lub określonej ilości zawiesiny wyjściowej w przypadku innych produktów. Płytki inkubuje się w temperaturze 25oC przez 5 dni. Liczbę jednostek tworzących kolonie (jtk) drożdży i/lub pleśni w gramie lub mililitrze produktu oblicza się na podstawie liczby kolonii otrzymanych na płytkach z wybranych rozcieńczeń.
Jednostka /jednostki :
jtk/ml lub jtk/g
Analizowane matryce:
– mleko i produkty mleczarskie
Ilość próbki potrzebna do badań:
Optymalna 100 ml lub 100 g, minimalna 20 ml lub 20 g.
Akredytacja metody
Metoda akredytowana w zakresie mleka i produktów mleczarskich:
– od 1 jtk/ml
– od 10 jtk/g