Liczba β-glukoronidazo dodatnich Escherichia coli
Analiza wykonywana zgodnie z normą:
PN-ISO 16649-2:2004 Mikrobiologia żywności i pasz – Horyzontalna metoda oznaczania liczby ß-glukuronidazo-dodatnich Escherichia coli. Część 2: Metoda płytkowa w temperaturze 44°C z zastosowaniem 5-bromo-4-chloro-3-indolilo ß-D-glukuronidu
Zasada metody
Metoda płytkowa, posiew wgłębny.
Opis metody
Oznaczanie liczby wykonywane jest przez liczenie kolonii, które wyrosły na chromogennej pożywce agarowej po inkubacji w temperaturze 44°C.
Jednostka /jednostki :
jtk/ml lub jtk/g
jtk/badaną powierzchnię lub jtk/cm²
Analizowane matryce:
– produkty spożywcze i pasze
– próbki środowiskowe z obszaru produkcji i dystrybucji żywnością
Ilość próbki potrzebna do badań:
Optymalna 100 ml lub 100 g, minimalna 20 ml lub 20 g.
Akredytacja metody
Metoda akredytowana w zakresie mleka i produktów mleczarskich oraz próbek środowiskowych (wymazów):
– od 1 jtk/ml
– od 10 jtk/g
– od 10 jtk/badaną powierzchnię (dla wymazów z powierzchni nieograniczonej szablonem)
– od 1 jtk/cm2 (dla wymazów z powierzchni ograniczonej szablonem)