Wykaz analiz
Lista A
Metody badawcze, dla którym Laboratorium spełnia wszystkie wymagania normy PN-EN ISO/IEC 17025:2018-02,
w tym wskazano metody dla których Laboratorium posiada potwierdzone kompetencje zgodnie z Zakresem Akredytacji Nr 1447.
Badana cecha / Metoda badawcza | Norma lub Procedura Badawcza | Przedmiot badań (matryca) | Akredytacja |
Zawartość azotu Zawartość białka (N*6,38) Metoda miareczkowa Kjeldahla |
PN-EN ISO 8968-1:2014-03 ISO 8968-1:2014 IDF 20-1:2014 z wyłączeniem pkt.9.1 |
Mleko i produkty mleczne | TAK |
Zawartość azotu Zawartość białka (N*6,25) Metoda miareczkowa Kjeldahla |
PN-EN ISO 8968-1:2014-03 ISO 8968-1:2014 IDF 20-1:2004 z wyłączeniem pkt.9.1 —- Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10. 2011 r., zał. I, pkt. 10 |
||
Zawartość azotu niebiałkowego Metoda miareczkowa Kjeldahla |
PN-EN ISO 8968-4:2016-06 ISO 8968-4:2016 IDF 20-4:2016 IR-LBF-07.00 wyd. 02 z dn. 27.03.2019 |
Produkty mleczne w proszku |
TAK |
Zawartość azotu niebiałkowego Metoda miareczkowa Kjeldahla |
PN-EN ISO 8968-4:2016-06 ISO 8968-4:2016 IDF 20-4:2016 |
Mleko i płynne produkty mleczne | TAK |
Zawartość azotu białkowego Metoda miareczkowa Kjeldahla |
PN-EN ISO 8968-4:2016-06 ISO 8968-4:2016 IDF 20-4:2016 |
Produkty mleczne w proszku,mleko i płynne produkty mleczne |
NIE |
Zawartość azotu białkowego Metoda obliczeniowa |
PN-EN ISO 8968-4:2016-06 ISO 8968-4:2016 IDF 20-4:2016 |
TAK | |
Zawartość kazeiny Metoda miareczkowa Kjeldahla |
PN-ISO 17997-1:2019-04 ISO 17997-1:2004 IDF 29-1:2004 |
Mleko | TAK |
Płynne produkty mleczne z wyłączeniem napojów fermentowanych, produkty mleczne w proszku |
NIE | ||
PN-ISO 17997-2:2019-04 ISO 17997-2:2004 IDF 29-2:2004 |
Mleko i płynne produkty mleczarskie z wyłączeniem napojów fermentowanych, produkty mleczarskie w proszku | NIE | |
Zawartość białek serwatkowych Metoda obliczeniowa |
PB-LBF-43.00 Wyd. nr 02, z dn. 27.03.2019 |
Mleko i produkty mleczne | TAK* |
Frakcje azotowe Metoda miareczkowa Kjeldahla |
PN-ISO 27871:2019-07 IDF 224:2011 |
Sery, przetwory topione z serów | |
Zawartość azotanów (V) i azotanów (III) Metoda spektrofotometryczna |
PN-EN ISO 14673-1:2004 ISO 14673-1:2004 IDF 189-1:2004 |
Mleko i produkty mleczne | TAK |
Zawartość azotu niezdenaturowanych białek serwatkowych – WPN Metoda spektrofotometryczna |
Bulletin ADPI 916:2009 | Produkty mleczne w proszku z wyłączeniem serwatki |
TAK |
Indeks rozpuszczalności azotu (NSI) Metoda miareczkowa Kjeldahla |
ISO 15323:2002 IDF 173:2002 |
Produkty mleczne w proszku |
NIE |
Zawartość tłuszczu Metoda wagowa |
PN-EN ISO 1211:2011 ISO 1211:2010 IDF 1:2010 |
Mleko, mleczne napoje fermentowane |
TAK |
PN-EN ISO 1736:2010 ISO 1736:2008 IDF 9:2008 |
Produkty mleczne w proszku |
TAK | |
PN-EN ISO 2450:2010 ISO 2450:2008 IDF 16:2008 |
Śmietanka, śmietana | TAK | |
Zawartość tłuszczu Metoda wagowa |
PN EN ISO 1735:2006 ISO 1735:2004 IDF 5:2004 |
Sery, przetwory topione z serów |
TAK |
PN-EN ISO 7208:2010 ISO 7208:2008 IDF 22:2008 |
Mleko odtłuszczone, serwatka, maślanka | NIE | |
PN-EN ISO 17189:2005 ISO 17189:2003IDF 194:2003 |
Masło i tłuszczowe przetwory mleczne | TAK | |
PN-EN ISO 1737:2010 ISO 1737:2008 IDF 13:2008 |
Mleko zagęszczone | NIE | |
Zawartość wolnego tłuszczu mlekowego Metoda wagowa |
PB-LBF-34.00 Wyd. nr 02, z dn. 27.03.2019 |
Mleko pełne w proszku, śmietanka w proszku |
NIE |
Skład kwasów tłuszczowych Metoda GC-FID |
ISO 15885:2002 IDF 184:2002 |
Mleko i produkty mleczne | TAK |
Skład kwasów tłuszczowych Metoda GC-FID |
PB-LBF-18.00 Wyd. nr 02, z dn. 27.03.2019 |
Oleje i tłuszcze roślinne | NIE |
Obecność tłuszczów obcych w tłuszczu mlecznym Metoda GC-FID |
PN-EN ISO 17678:2011 ISO 17678:2010 IDF 202:2010 |
Mleko i produkty mleczne | NIE |
Zawartość cholesterolu Metoda chromatografii gazowej |
ISO 18252:2006 IDF 200:2006 |
Mleko i produkty mleczne | NIE |
Zawartość suchej masy Metoda wagowa — Zawartość wody (z obliczeń) |
PN-ISO 6731:2014-11 ISO 6731:2010 IDF 21:2010 |
Mleko i płynne produkty mleczne | TAK |
Zawartość suchej masy Metoda wagowa (temp. 102oC) — Zawartość wody (z obliczeń) |
PB-LBF-03.00 Wyd. nr 02, z dn.27.03.2019 |
Produkty mleczne w proszku |
TAK |
Zawartość wody Metoda wagowa (temp. 87oC) |
PN-EN ISO 5537:2006 ISO 5537:2006 IDF 26:2004 |
Produkty mleczne w proszku |
NIE |
Zawartość suchej masy Metoda wagowa — Zawartość wody (z obliczeń) |
PN EN ISO 5534:2005 ISO 5534:2004 IDF 4:2004 |
Sery, przetwory topione z serów | TAK |
Zawartość wody Metoda wagowa |
PN-EN ISO 3727-1:2004 ISO 3727-1:2001 IDF 80-1:2001 |
Masło i tłuszczowe przetwory mleczne | TAK |
Zawartość suchej masy Metoda wagowa — Zawartość wody (z obliczeń) |
PN-ISO 6734:2014-11 ISO 6734:2010 IDF 15:2010 |
Mleko zagęszczone słodzone | NIE |
Zawartość suchej masy Metoda wagowa — Zawartość wody (z obliczeń) |
ISO 13580:2005 IDF 151:2005 |
Napoje mleczne fermentowane | NIE |
Zawartość wody Metoda Karla Fischera |
PB-LBF-57.00 wyd. nr 02, z dn. 27.03.2019 |
Produkty mleczne w proszku, masło i tłuszczowe przetwory mleczne |
NIE |
Aktywność wody Metoda specyficzna |
PB-LBF-56.00 wyd. nr 02, z dn. 27.03.2019 |
Mleko i produkty mleczne | NIE |
Zawartość tłuszczu w suchej masie Metoda obliczeniowa |
PB-LBF-48 wyd. nr 02, z dn. 27.03.2019 |
Mleko i produkty mleczne | TAK* |
Zawartość suchej masy beztłuszczowej Metoda obliczeniowa |
PB-LBF-04.00 wyd. nr 02, z dn. 27.03.2019 |
Mleko i produkty mleczne | TAK* |
Zawartość laktozy Metoda spektrofotometryczna |
PN-ISO 5765-2:2015-09 ISO 5765-2:2002 IDF 79-2:2002 |
Mleko i produkty mleczne | TAK |
Zawartość laktozy Metoda spektrofotometryczna |
PB-LBF-60.00 wyd. nr 02, z dn.27.03.2019 |
Mleko i produkty mleczne bezlaktozowe i z rozłożoną laktozą |
TAK |
Zawartość laktozy (bezwodna) Metoda HPLC-RID |
PN-ISO 22662:2017-06 ISO 22662:2007 IDF 198:2007 |
Mleko, śmietanka, produkty mleczne w proszku |
TAK |
Zawartość sacharozy, glukozy, fruktozy Metoda spektrofotometryczna |
Instrukcja producenta testu Megazyme K-SUFRG | Mleko i produkty mleczne | NIE |
Zawartość HMF Metoda spektrofotometryczna |
PB-LBF-49.00 wyd. nr 02, z dn. 27.03.2019 |
Mleko i produkty mleczne | NIE |
Zawartość popiołu Metoda wagowa |
PB-LBF-02.00 Wyd. nr 03, z dn. 27.03.2019 |
Mleko i produkty mleczne | TAK |
Zawartość wapnia Metoda AAS |
ISO 8070:2007 IDF 119:2007 |
Mleko i produkty mleczne | TAK |
Zawartość sodu Metoda AAS |
Mleko i produkty mleczne | TAK | |
Zawartość potasu Metoda AAS |
ISO 8070:2007 IDF 119:2007 |
Mleko i produkty mleczne | TAK |
Zawartość magnezu Metoda AAS |
Mleko i produkty mleczne | TAK | |
Zawartość fosforanów Metoda spektrofotometryczna |
PB-LBF-31.00 wyd. nr 02, z dn. 27.03.2019 |
Mleko i produkty mleczne | TAK |
Zawartość soli Metoda obliczeniowa |
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10. 2011 r., zał. I, pkt. 11 | Mleko i produkty mleczne | TAK |
Zawartość chlorku sodu Metoda miareczkowania potencjometrycznego |
PN EN ISO 5943:2007 ISO 5943:2006 IDF 88:2006 |
Mleko i produkty mleczarskie, solanka | TAK |
Zawartość chlorku sodu Metoda miareczkowania potencjometrycznego |
PN-ISO 15648:2015-07 ISO 15648:2004 IDF 179:2004 |
Masło i tłuszczowe przetwory mleczne | TAK |
Zawartość kobaltu Metoda AAS |
PB-LBF-63.00 wyd. nr 02, z dn. 27.03.2019 |
Mleko i produkty mleczne | NIE |
Zawartość arsenu Metoda AAS |
NIE | ||
Zawartość chromu Metoda AAS |
NIE | ||
Zawartość cynku Metoda AAS |
NIE | ||
Zawartość kadmu Metoda AAS |
NIE | ||
Zawartość miedzi Metoda AAS |
NIE | ||
Zawartość srebra Metoda AAS |
NIE | ||
Zawartość wanadu Metoda AAS |
NIE | ||
Zawartość żelaza Metoda AAS |
NIE | ||
Zawartość ołowiu Metoda AAS |
NIE | ||
Zawartość manganu Metoda AAS |
NIE | ||
Zawartość selenu Metoda AAS |
NIE | ||
Zawartość niklu Metoda AAS |
NIE | ||
Zawartość rtęci Analizator rtęci |
PB-LBF-30.00 wyd. nr 02, z dn. 27.03.2019 |
Mleko i produkty mleczne | NIE |
Zawartość węglowodanów Metoda obliczeniowa |
PB-LBF-64.00 wyd. nr 01, z dn. 01.04.2019 |
Mleko i produkty mleczne | TAK* |
Wartość energetyczna Metoda obliczeniowa |
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 r., zał. XIV | Mleko i produkty mleczne | TAK* |
Zawartość kwasu mlekowego i mleczanów Metoda spektrofotometryczna |
PN-EN ISO 8069:2008 ISO 8069:2005 IDF 69:2005 |
Mleko i produkty mleczne | NIE |
Zawartości kwasu cytrynowego i cytrynianów Metoda spektrofotometryczna |
PB-LBF-45.00 wyd. nr 02, z dn. 27.03.2019 |
Mleko i produkty mleczne | NIE |
Zawartość kwasu sorbowego i benzoesowego Metoda HPLC |
PN-ISO 9231:2019-08 IDF 139:2008 |
Mleko i produkty mleczne | NIE |
Zawartość wolnych kwasów tłuszczowych WKT / kwasowość tłuszczu Metoda miareczkowa |
PN-ISO 1740:2014-07 ISO 1740:2004 IDF 6:2004 |
Masło i tłuszczowe przetwory mleczne | TAK |
Zawartość wolnych kwasów tłuszczowych Metoda miareczkowa |
IDF Bulletin nr 265/1991 (BDI Method) |
Mleko, śmietanka, mleko pełne w proszku, śmietanka w proszku | TAK |
Liczba nadtlenkowa Metoda spektrofotometryczna |
ISO 3976:2006 IDF 74:2006 |
Masło i tłuszczowe przetwory mleczne, bezwodny tłuszcz mleczny | NIE |
Kwasowość miareczkowa Metoda miareczkowa |
PN-ISO 6091:2012 ISO 6091:2010 IDF 86:2010 |
Produkty mleczne w proszku |
NIE |
Kwasowość miareczkowa Metoda miareczkowa |
ISO/PDTS 11869:2012 IDF/RM 11869:2012 |
Mleczne napoje fermentowane | NIE |
Odczyn pH Metoda potencjometryczna |
PB-LBF-07.00 wyd. nr 02, z dn. 27.03.2019 |
Mleko i produkty mleczne | NIE |
pH plazmy Metoda potencjometryczna |
PN-ISO 7238:2013-03 ISO 7238:2004 IDF 104:2004 |
Masło i tłuszczowe przetwory mleczne | NIE |
Zawartość melaminy Metoda immunoenzymatyczna |
Instrukcja producenta testu AgraQuant Melamine Sensitive Test Kit COKAQ9400 | Mleko i produkty mleczne | NIE |
Zawartość chloramfenikolu Metoda immunoenzymatyczna |
Instrukcja producenta testu AgraQuant Chloramphenicol Test Kit COKDA1100 | Mleko i produkty mleczne | NIE |
Zawartość aflatoksyny M1 Metoda immunoenzymatyczna |
Instrukcja producenta testu AgraQuant Aflatoxin M1 Sensitive COKAQ7100 | Mleko i produkty mleczne | NIE |
Zawartość natamycyny (w warstwie powierzchniowej sera) Metoda HPLC |
PN-EN ISO 9233-2:2018-06 ISO 9233-2:2018 IDF 140-2:2018 |
Sery, przetwory topione z serów | NIE |
Zawartość natamycyny (w miąższu sera) Metoda HPLC |
PN-EN ISO 9233-2:2018-06 ISO 9233-2:2018 IDF 140-2:2018 |
Sery, przetwory topione z serów | NIE |
Rozkład wielkości cząstek Metoda dyfrakcji laserowej |
PB-LBF-58.00 wyd. nr 02, z dn. 27.03.2019 |
Produkty mleczne w proszku, mleko i płynne produkty mleczne |
NIE |
Skuteczność homogenizacji Metoda specyficzna |
Metoda NIZO | Mleko | NIE |
Wskaźnik nierozpuszczalności Metoda sedymentacyjno – wirówkowa |
PN-EN ISO 8156:2014-07 ISO 8156:2005 IDF 129:2005 |
Produkty mleczne w proszku |
TAK |
Wskaźnik nierozpuszczalności
Metoda sedymentacyjno – wirówkowa |
Bulletin ADPI 916:2009 | Produkty mleczarskie w proszku z wyłączeniem serwatki | NIE |
Gęstość nasypowa Metoda specyficzna |
PN-ISO 8967:2017-08 ISO 8967:2005 IDF 134:2005 |
Produkty mleczne w proszku |
NIE |
Higroskopijność Metoda specyficzna |
PB-LBF-51.00 wyd. nr 02, z dn. 27.03.2019 |
Produkty mleczne w proszku |
NIE |
Rozpraszalność Metoda specyficzna |
PKN-ISO/TS 17758:2017-07 ISO/TS 17758:2014 IDF/RM 87:2014 |
Produkty mleczne w proszku |
NIE |
Zwilżalność Metoda specyficzna |
NIE | ||
Zawartość pyłów Metoda sedymentacyjno – wirówkowa |
PB-LBF-06.00 wyd. nr 02, z dn. 27.03.2019 |
Serwatka | NIE |
Ciężar właściwy Metoda areometryczna |
PB-LBF-10.00 wyd. nr 02, z dn. 27.03.2019 |
Mleko | NIE |
Buforowość Metoda miareczkowa |
PB-LBF-62.00 wyd. nr 02, z dn. 27.03.2019 |
Solanka | NIE |
Lista B
Pozostałe metody badawcze realizowane w Laboratorium. Są to metody wykonywane na życzenie Klientów, zapewniające zaspokojenie ich specyficznych potrzeb, jednak specyfika tych metod nie pozwala na spełnienie wszystkich wymagań normy.
Badana cecha Metoda badawcza |
Norma lub Procedura Badawcza | Przedmiot badań (matryca) |
Zwartość kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 Metoda chromatografii gazowej |
PN-ISO 23065:2012 ISO 23065:2009 IDF 211:2009 |
Mleko i produkty mleczne |
Stopień dyspersji wody Metoda specyficzna |
PN-ISO 7586:2014-04 ISO 7586:1985 |
Masło i tłuszczowe przetwory mleczne |
Rozkład wielkości cząstek. Analiza sitowa |
GEA NIRO Analytical methods A8b | Produkty mleczne w proszku |
Skuteczność homogenizacji Metoda mikroskopowa |
PN-A-86059:1975 | Mleko, śmietanka, śmietana |
Test kawy Metoda specyficzna |
GEA NIRO Analytical methods A16a | Produkty mleczne w proszku |
Cząstki przypalone
Metoda specyficzna |
Bulletin ADPI 916:2009 | Produkty mleczne w proszku z wyłączeniem serwatki |
Cząstki przypalone Metoda specyficzna |
Bulletin W-16 ADPI:2002 | Serwatka w proszku |
Test kawowy Metoda specyficzna |
PN-ISO 15322:2017-08 ISO 15322:2005 IDF 203:2005 |
Produkty mleczne w proszku |
Gęstość właściwa Metoda specyficzna |
GEA NIRO Analytical methods A11a | Produkty mleczne w proszku |
Lepkość Metoda wiskozymetryczna |
PB –LBF-52.00 wyd. nr 02, z dn. 27.03.2019 |
Mleko, płynne i półpłynne produkty mleczne |
Zwięzłość Analiza teksturometryczna |
PN-ISO 16305:2018-04 ISO 16305:2005 IDF 187:2005 |
Masło i tłuszczowe przetwory mleczne |
Twardość Analiza teksturometryczna |
PB –LBF-53.00 wyd. nr 02, z dn. 27.03.2019 |
Ser |
Twardość Analiza teksturometryczna |
Specyfikacja badań własna Klienta | Ser |
Smarowność Metoda z zastosowaniem stożka |
PB-LBF-54.00 wyd. nr 02, z dn. 27.03.2019 |
Przetwory topione z serów, serki do smarowania, masło i tłuszczowe przetwory mleczne |
Smarowność Metoda ekstruzji współbieżnej |
PB-LBF-55.00 wyd. nr 02, z dn. 27.03.2019 |
Przetwory topione z serów, serki do smarowania, |
Współczynnik refrakcji Metoda refraktometryczna |
ISO 1739:2006 IDF 7: 2006 |
Masło i tłuszczowe przetwory mleczne |
Obecność zanieczyszczeń mechanicznych Metoda specyficzna |
PB-LBF-66.00 wyd. nr 01, z dn. 01.04.2019 |
Mleko i produkty mleczne |
FORMUŁOWANIE OPINII I INTERPRETACJA WYNIKÓW BADAŃ ANALIZ FIZYKOCHEMICZNYCH
Matryca | Opinie i interpretacje | Osoby odpowiedzialne | Akredytacja |
Mleko i produkty mleczarskie | Formułowane na podstawie wyników badań wykonywanych metodami akredytowanymi | Mgr inż. Mariusz Śliwiński Dyrektor ds. badań — Mgr inż. Ewa Onyszek Kierownik Techniczny Laboratorium Badań Fizykochemicznych |
TAK |
Formułowane na podstawie wyników badań wykonywanych z zastosowaniem metod nieakredytowanych | Mgr inż. Mariusz Śliwiński Dyrektor ds. badań — Mgr inż. Ewa Onyszek Kierownik Techniczny Laboratorium Badań Fizykochemicznych |
NIE |