Wykaz analiz
Lista A
Zawiera metody badawcze, dla którym Laboratorium spełnia wszystkie wymagania normy
PN-EN ISO/IEC 17025:2018-02, w tym wskazano metody dla których Laboratorium posiada potwierdzone kompetencje zgodnie z Zakresem Akredytacji Nr 1447.
Lp. | Badana cecha / właściwość | Metoda badania | Akredytacja |
1 | Obecność pałeczek z rodzaju Salmonella spp. |
PN-EN ISO 6579-1:2017-04 |
TAK |
2 | Obecność DNA Salmonella |
PB-LBM-31.00 |
TAK |
3 | Obecność Listeria monocytogenes |
PN-EN ISO 11290-1:2017-07 |
TAK |
4 |
Obecność DNA Listeria monocytogenes |
PB-LBM-32.00 |
TAK |
5 | Obecność DNA Listeria spp |
PB-LBM-33.00 |
TAK |
6 | Liczba bakterii Listeria monocytogenes | PN-EN ISO 11290-2:2017-07 | TAK |
7 | Liczba Enterobacteriaceae | PN-ISO 21528-2:2017-08 | TAK |
8 | NPL Enterobacteriaceae | PN-ISO 21528-1:2005 | |
9 | Obecność Enterobacteriaceae | PN-ISO 21528-1:2017-08 | TAK |
10 | Liczba β-glukoronidazo dodatnich Escherichia coli | PN-ISO 16649-2:2004 | TAK |
11 | NPL Escherichia coli | PN-ISO 7251:2006 | |
12 | Obecność bakterii Escherichia coli | PN-ISO 7251:2006 | TAK |
13 | Liczba gronkowców koagulazo- dodatnich (Staphylococcus aureus i innych gatunków) | PN-EN ISO 6888-2:2001+A1:2004 | TAK |
14 | NPL gronkowców koagulazo- dodatnich (Staphylococcus aureus i innych gatunków) | PN-EN ISO 6888-3:2004+AC:2005 | |
15 | Obecność gronkowców koagulazo- dodatnich (Staphylococcus aureus i innych gatunków) | PN-EN ISO 6888-3:2004+AC:2005 | TAK |
16 | Liczba bakterii z grupy coli | PN-ISO 4832:2007 | TAK |
17 | NPL bakterii z grupy coli | PN-ISO 4831:2007 | |
18 | Obecność bakterii z grupy coli | PN-ISO 4831:2007 | TAK |
19 | Ogólna liczba drobnoustrojów | PN-EN ISO 4833-1:2013-12 | TAK |
20 | Ogólna liczba drobnoustrojów | PN-EN ISO 4833-2:2013-12 | |
21 | Liczba drożdży i/lub pleśni | PB-LBM-18.00 Wyd. nr 02, z dn. 27.05.2019 |
|
22 | Liczba drożdży i/lub pleśni | PN-ISO 6611:2007 IDF 94:2004 |
TAK |
23 | Liczba drożdży i pleśni w produktach o aktywności wody <=0,95 | PN-ISO 21527-2:2009 | |
24 | Liczba drożdży i pleśni w produktach o aktywności wody >0,95 | PN-ISO 21527-1:2009 | |
25 | Liczba drobnoustrojów psychrotrofowych | ISO 6730:2005 IDF 101:2005 |
|
26 | Przybliżona liczba drobnoustrojów psychrotrofowych | PN-ISO 8552:2008 ISO 8552:2004 IDF 132:2004 |
|
27 | Liczba drobnoustrojów tlenowych termofilnych | PN-A-86034-05:1993 | |
28 | Liczba przetrwalników bakterii tlenowych mezofilnych i termofilnych | PB-LBM-06.00 wyd. nr 02, z dn. 27.05.2019 |
|
29 | Liczba bakterii ciepłoopornych | PB-LBM-19.00 Wyd. nr 02, z dn. 27.05.2019 |
|
30 | NPL beztlenowych przetrwalnikujących form bakterii fermentacji masłowej | PB-LBM-25.00 Wyd. nr 02, z dn. 27.05.2019 |
|
31 | Liczba mezofilnych bakterii fermentacji mlekowej | PN-ISO 15214:2002 | TAK |
27 | Liczba bakterii z rodzaju Bifidobacterium | PN-ISO 29981:2012 ISO 29981:2010 IDF 220:2010 |
|
28 | Liczba bakterii Lactobacillus casei | PB-LBM-03.00 Wyd. nr 02, z dn. 27.05.2019 |
|
29 | Liczba bakterii z rodzaju Lactobacillus | PB-LBM-02.00 Wyd. nr 02, z dn. 27.05.2019 |
|
30 | Liczba bakterii Lactobacillus acidophilus | PN-ISO 20128:2012 ISO 20128:2006 IDF 192:2006 |
|
31 | Liczba charakterystycznych drobnoustrojów | PN-ISO 7889:2007/Ap1:2007 IDF 117:2003 |
|
32 | Identyfikacja charakterystycznych drobnoustrojów | ISO 9232:2003 IDF 146:2003 |
|
33 | Liczba bakterii z rodzaju Propionibacterium | PB-LBM-26.00 Wyd. 02, z dn. 27.05.2019 |
|
34 | Liczba przypuszczalnych Bacillus cereus | PN-EN ISO 7932:2005 | |
35 | Liczba Clostridium perfingens | PN-EN ISO 7937:2005 | |
36 | Liczba beztlenowych bakterii redukujących siarczyny | PN-ISO 15213:2005 | |
37 | Liczba enterokoków | PN-A-86034-10-1993 | |
38 | Ogólna liczba kolonii na agarze odżywczym | PN-EN ISO 6222:2004 | |
39 | Liczba bakterii Escherichia coli i bakterii grup coli | PN-EN ISO 9308-1:2014-12 | |
40 | Obecność przypuszczalnych Cronobacter spp. | PN-EN ISO 22964:2017-06 | |
41 | Obecność DNA Cronobacter spp. | PB-LBM-37.00 Wyd. nr 02, z dn. 27.05.2019 |
TAK |
Lista B
Przedstawia pozostałe metody badawcze realizowane w Laboratorium. Są to metody wykonywane na życzenie Klientów, zapewniające zaspokojenie ich specyficznych potrzeb, jednak specyfika tych metod nie pozwala na spełnienie wszystkich wymagań normy.
Lp. | Badana cecha właściwość | Metoda badania |
1 | Liczba bakterii niepochodzących z zakwasu | PB-LBM-23.00 Wyd. nr 02, z dn. 27.03.2019 |
2 | Liczba bakterii niepochodzących z zakwasu | ISO 13559:2002 IDF 153:2002 |
3 | Obecność bakterii proteolitycznych | PB-LBM-17.00 Wyd. nr 02, z dn. 27.03.2019 |
4 | Liczba bakterii lipolitycznych | PB-LBM-28.00 Wyd. nr 02, z dn. 27.03.2019 |
5 | Liczba bakterii fermentujących i niefermentujących laktozę | PB-LBM-27.00 Wyd. nr 02, z dn. 27.03.2019 |
6 | Liczba drobnoustrojów psychrotrofowych | PN-ISO 17410:2004 |
7 | Liczba bakterii z rodzaju Pseudomonas | ISO/TS 11059:2009 IDF/RM 225:2009 |
8 | Obecność bakterii Pseudomonas aeruginosa | PN-EN ISO 16266:2009 |
9 | Liczba bakterii Pseudomonas aeruginosa | PN-EN ISO 16266:2009 |
10 | Liczba przypuszczalnych bakterii Pseudomonas sp. | PB-LBM-07.00 Wyd. nr 02, z dn. 27.03.2019 |
11 | Wykrywanie i oznaczanie ilościowe bakterii z rodzaju Legionella | PN-ISO 11731-2:2006 |
10 | Identyfikacja mikroorganizmów | PB-LBM-22.00 Wyd. nr 02, z dn. 27.03.2019 |
11 | Obecność bakteriofagów | PB-LBM-08.00 Wyd.nr 02, z dn. 27.03.2019 |
12 | Liczba komórek somatycznych | ISO 13366-1:2008 IDF 148-1:2008 |
13 | Aktywność podpuszczki cielęcej/wołowej | ISO 11815:2007 IDF 157:2007 |
14 | Aktywność koagulantów pochodzenia mikrobiologicznego | ISO 15174:2002 IDF 176:2002 |
15 | Aktywność szczepionki | PB-LBM-36.00 Wyd. nr 02, z dn. 27.03.2019 |