The influence of a natural triterpene preparation on the gastrointestinal tract |
|
AUTOR: |
Magdalena Gajęcka, Barbara Przybylska-Gornowicz, Małgorzata Zakłos-Szyda, Michał Dąbrowski,Lech Michalczuk, Maria Koziołkiewicz, Andrzej Babuchowski , Łukasz Zielonka, Bogdan Lewczuk, Maciej Tadeusz Gajęcki |
ROK WYDANIA: |
2017 |
WYDAWNICTWO: |
Journal of Functional Foods 33 (2017) 11–20 |
SŁOWA KLUCZOWE: |
Triterpenes, Diabetes, Streptozotocin, Gastrointestinal histology, Cell cultures, Gilts |
Żywieniowe i technologiczne uwarunkowania zmniejszania zawartości laktozy |
|
AUTOR: |
Magdalena Świątek, Włodzimierz Bednarski, Mariusz Śliwiński |
ROK WYDANIA: |
2018 |
WYDAWNICTWO: |
Przemysł Spożywczy 10, 2018 (tom 72), 26-29. |
SŁOWA KLUCZOWE: |
laktoza, hipolaktazja, nietolerancja, hydroliza laktozy |
Feasibility study for the production of matrix reference materials (UHT milk) |
|
AUTOR: |
Śliwiński Mariusz, Konieczka Piotr, Polak-Śliwińska Magdalena |
ROK WYDANIA: |
2018 |
WYDAWNICTWO: |
Materiały VII Międzynarodowej Konferencji Naukowej „Materiały odniesienia i porównania międzylaboratoryjne”, 5-7.11.2018, Lednice, Republika Czeska. ISBN: 978-80-86380-98-8, |
SŁOWA KLUCZOWE: |
ISO 17034, Reference Material, UHT milk, homogeneity studies, stability studies |
Co powinniśmy wiedzieć o GMO w aspekcie dobrowolnego znakowania produktów mlecznych |
|
AUTOR: |
Kaliszewska-Suchodoła Anna |
ROK WYDANIA: |
2017 |
WYDAWNICTWO: |
Przemysł Spożywczy, tom 71, 10-2017. DOI:10.15199/65.2017.10.4 |
SŁOWA KLUCZOWE: |
genetycznie modyfikowane pasze, transfer GMO do mleka, techniki PCR |
Melamina i jej analogi – czynniki zagrożenia w żywności i w paszach |
|
AUTOR: |
Polak-Śliwińska Magdalena, Śliwiński Mariusz, Kubiak Mariusz Sławomir |
ROK WYDANIA: |
2014 |
WYDAWNICTWO: |
Prob Hig Epidemiol 2014, 95 (2): 250-255 |
SŁOWA KLUCZOWE: |
zanieczyszczenia żywności i pasz, żywność, pasze, zagrożenia zdrowotne, melamina, analogi melaminy |
Wybrane metody wykrywania melaminy i kwasu cyjanurowego w mleku |
|
AUTOR: |
Polak-Śliwińska Magdalena, Śliwiński Mariusz |
ROK WYDANIA: |
2015 |
WYDAWNICTWO: |
Przegląd mleczarski Nr 2 2015 |
SŁOWA KLUCZOWE: |
melamina, analogi melaminy, mleko, produkty mleczarskie, metody analityczne |
Praktyczne zastosowanie chromatografii jonowej w przemyśle mleczarskim |
|
AUTOR: |
Polak-Śliwińska Magdalena, Mazur Barbara, Śliwiński Mariusz |
ROK WYDANIA: |
2015 |
WYDAWNICTWO: |
Przegląd mleczarski Nr 3 2015 |
SŁOWA KLUCZOWE: |
chromatografia jonowa, przemysł mleczarski |
Normy Międzynarodowe ISO/IDF w analizie mleka i produktów mleczarskich |
|
AUTOR: |
Śliwiński Mariusz, Polak-Śliwińska Magdalena |
ROK WYDANIA: |
2016 |
WYDAWNICTWO: |
Przegląd mleczarski Nr 3 2016 |
SŁOWA KLUCZOWE: |
Normy Międzynarodowe ISO/IDF, metody analizy i pobierania próbek, mleko i produkty mleczarskie |
Rola matrycowych materiałów odniesienia w analizie mleka i produktów mleczarskich |
|
AUTOR: |
Śliwiński Mariusz |
ROK WYDANIA: |
2016 |
WYDAWNICTWO: |
Przegląd mleczarski Nr 5 2016 |
SŁOWA KLUCZOWE: |
materiały odniesienia, certyfikowane materiały odniesienia, matrycowe materiały odniesienia, analizy mleka i produktów mleczarskich |
Ocena stopnia zanieczyszczenia aflatoksyną M1 żywności tradycyjnej, regionalnej i konwencjonalnej na przykładzie wybranych produktów spożywczych |
|
AUTOR: |
Polak-Śliwińska Magdalena, Śliwiński Mariusz, Paszczyk Beata, Kubiak Mariusz S |
ROK WYDANIA: |
2016 |
WYDAWNICTWO: |
Postępy techniki przetwórstwa spożywczego Nr 2/2016 |
SŁOWA KLUCZOWE: |
mikotoksyny, aflatoksyna M1, (AFM1), żywność tradycyjna, regionalna i konwencjonalna |
Mikroflora serów dojrzewających |
|
AUTOR: |
Piotr Kołakowski, Marta Kowalska, Joanna Sędrowska-Ćwiek |
ROK WYDANIA: |
2013 |
WYDAWNICTWO: |
Innowacyjne Mleczarstwo, 2013 │1 (I) │6 – 13 |
SŁOWA KLUCZOWE: |
startowa i niestartowa mikroflora, bakterie kwasu mlekowego, ser, drożdże, pleśnie |
Możliwości zastosowania wysokich ciśnień w technologii potencjalnie probiotycznych mlecznych napojów fermentowanych |
|
AUTOR: |
Aleksandra Grześkiewicz |
ROK WYDANIA: |
2013 |
WYDAWNICTWO: |
Innowacyjne Mleczarstwo, 2013 │1 (I) │ 14 – 22 |
SŁOWA KLUCZOWE: |
Lactobacillus acidophilus, aktywność antybakteryjna, antybiotykooporność, wysokie ciśnienia |
Filmy i powłoki ochronne do serów |
|
AUTOR: |
Sabina Galus, Mariusz Śliwiński |
ROK WYDANIA: |
2014 |
WYDAWNICTWO: |
Innowacyjne Mleczarstwo, 2 (1) │13 – 17 |
SŁOWA KLUCZOWE: |
powłoka jadalna, film jadalny, ser, powlekanie żywności |
Czy możliwa jest immunoterapia w alergii pokarmowej na białka mleka krowiego? |
|
AUTOR: |
Barbara Wróblewska, Anna Kaliszewska-Suchodoła |
ROK WYDANIA: |
2015 |
WYDAWNICTWO: |
Innowacyjne Mleczarstwo, 4 (1) │1 – 6 |
SŁOWA KLUCZOWE: |
alergia pokarmowa, tolerancja pokarmowa, produkty fermentowane |
Analiza biochemicznych wskaźników obróbki termicznej mleka i produktów mleczarskich |
|
AUTOR: |
Magdalena Świątek, Mariusz Śliwiński |
ROK WYDANIA: |
2015 |
WYDAWNICTWO: |
Innowacyjne Mleczarstwo, 4 (1) │7 – 15 |
SŁOWA KLUCZOWE: |
fosfataza alkaliczna, laktoperoksydaza, pasteryzacja, mleko |