The influence of a natural triterpene preparation on the gastrointestinal tract
of gilts with streptozocin-induced diabetes and on cell metabolic 
activity

AUTOR:

Magdalena Gajęcka, Barbara Przybylska-Gornowicz, Małgorzata Zakłos-Szyda, Michał Dąbrowski,Lech Michalczuk, Maria Koziołkiewicz, Andrzej Babuchowski , Łukasz Zielonka, Bogdan Lewczuk,

Maciej Tadeusz Gajęcki

ROK WYDANIA:

2017

WYDAWNICTWO:

Journal of Functional Foods 33 (2017) 11–20

SŁOWA KLUCZOWE:

Triterpenes, Diabetes, Streptozotocin, Gastrointestinal histology, Cell cultures, Gilts

 

Żywieniowe i technologiczne uwarunkowania zmniejszania zawartości laktozy
w mleku
i produktach mlecznych

AUTOR:

Magdalena Świątek, Włodzimierz Bednarski, Mariusz Śliwiński

ROK WYDANIA:

2018

WYDAWNICTWO:

Przemysł Spożywczy 10, 2018 (tom 72), 26-29.

SŁOWA KLUCZOWE:

laktoza, hipolaktazja, nietolerancja, hydroliza laktozy

 

Feasibility study for the production of matrix reference materials (UHT milk)
in industrial condition

AUTOR:

Śliwiński Mariusz, Konieczka Piotr, Polak-Śliwińska Magdalena

ROK WYDANIA:

2018

WYDAWNICTWO:

Materiały VII Międzynarodowej Konferencji Naukowej „Materiały odniesienia i porównania międzylaboratoryjne”, 5-7.11.2018, Lednice, Republika Czeska. ISBN: 978-80-86380-98-8,

SŁOWA KLUCZOWE:

ISO 17034, Reference Material, UHT milk, homogeneity studies, stability studies

 

Co powinniśmy wiedzieć o GMO w aspekcie dobrowolnego znakowania produktów mlecznych

AUTOR:

Kaliszewska-Suchodoła Anna

ROK WYDANIA:

2017

WYDAWNICTWO:

Przemysł Spożywczy, tom 71, 10-2017. DOI:10.15199/65.2017.10.4

SŁOWA KLUCZOWE:

genetycznie modyfikowane pasze, transfer GMO do mleka, techniki PCR

 

Melamina i jej analogi – czynniki zagrożenia w żywności i w paszach

AUTOR:

Polak-Śliwińska Magdalena, Śliwiński Mariusz, Kubiak Mariusz Sławomir

ROK WYDANIA:

2014

WYDAWNICTWO:

Prob Hig Epidemiol 2014, 95 (2): 250-255

SŁOWA KLUCZOWE:

zanieczyszczenia żywności i pasz, żywność, pasze, zagrożenia zdrowotne, melamina, analogi melaminy

 

Wybrane metody wykrywania melaminy i kwasu cyjanurowego w mleku
i produktach mleczarskich

AUTOR:

Polak-Śliwińska Magdalena, Śliwiński Mariusz

ROK WYDANIA:

2015

WYDAWNICTWO:

Przegląd mleczarski Nr 2 2015

SŁOWA KLUCZOWE:

melamina, analogi melaminy, mleko, produkty mleczarskie, metody analityczne

 

Praktyczne zastosowanie chromatografii jonowej w przemyśle mleczarskim

AUTOR:

Polak-Śliwińska Magdalena, Mazur Barbara, Śliwiński Mariusz

ROK WYDANIA:

2015

WYDAWNICTWO:

Przegląd mleczarski Nr 3 2015

SŁOWA KLUCZOWE:

chromatografia jonowa, przemysł mleczarski

 

Normy Międzynarodowe ISO/IDF w analizie mleka i produktów mleczarskich

AUTOR:

Śliwiński Mariusz, Polak-Śliwińska Magdalena

ROK WYDANIA:

2016

WYDAWNICTWO:

Przegląd mleczarski Nr 3 2016

SŁOWA KLUCZOWE:

Normy Międzynarodowe ISO/IDF, metody analizy i pobierania próbek, mleko i produkty mleczarskie

 

Rola matrycowych materiałów odniesienia w analizie mleka i produktów mleczarskich

AUTOR:

Śliwiński Mariusz

ROK WYDANIA:

2016

WYDAWNICTWO:

Przegląd mleczarski Nr 5 2016

SŁOWA KLUCZOWE:

materiały odniesienia, certyfikowane materiały odniesienia, matrycowe materiały odniesienia, analizy mleka i produktów mleczarskich

 

Ocena stopnia zanieczyszczenia aflatoksyną M1 żywności tradycyjnej, regionalnej i konwencjonalnej na przykładzie wybranych produktów spożywczych

AUTOR:

Polak-Śliwińska Magdalena, Śliwiński Mariusz, Paszczyk Beata, Kubiak Mariusz S

ROK WYDANIA:

2016

WYDAWNICTWO:

Postępy techniki przetwórstwa spożywczego Nr 2/2016

SŁOWA KLUCZOWE:

mikotoksyny, aflatoksyna M1, (AFM1), żywność tradycyjna, regionalna i konwencjonalna

 

Mikroflora serów dojrzewających

AUTOR:

Piotr Kołakowski, Marta Kowalska, Joanna Sędrowska-Ćwiek

ROK WYDANIA:

2013

WYDAWNICTWO:

Innowacyjne Mleczarstwo, 2013 1 (I) 6 – 13

SŁOWA KLUCZOWE:

startowa i niestartowa mikroflora, bakterie kwasu mlekowego, ser, drożdże, pleśnie

 

Możliwości zastosowania wysokich ciśnień w technologii potencjalnie probiotycznych mlecznych napojów fermentowanych

AUTOR:

Aleksandra Grześkiewicz

ROK WYDANIA:

2013

WYDAWNICTWO:

Innowacyjne Mleczarstwo, 2013 1 (I) 14 – 22

SŁOWA KLUCZOWE:

Lactobacillus acidophilus, aktywność antybakteryjna, antybiotykooporność, wysokie ciśnienia

 

Filmy i powłoki ochronne do serów

AUTOR:

Sabina Galus, Mariusz Śliwiński

ROK WYDANIA:

2014

WYDAWNICTWO:

Innowacyjne Mleczarstwo, 2 (1) 13 – 17

SŁOWA KLUCZOWE:

powłoka jadalna, film jadalny,  ser,  powlekanie żywności

 

Czy możliwa jest immunoterapia w alergii pokarmowej na białka mleka krowiego?

AUTOR:

Barbara Wróblewska, Anna Kaliszewska-Suchodoła

ROK WYDANIA:

2015

WYDAWNICTWO:

Innowacyjne Mleczarstwo, 4 (1) 1 – 6

SŁOWA KLUCZOWE:

alergia pokarmowa, tolerancja pokarmowa,  produkty fermentowane

 

Analiza biochemicznych wskaźników obróbki termicznej mleka i produktów mleczarskich

AUTOR:

Magdalena Świątek, Mariusz Śliwiński

ROK WYDANIA:

2015

WYDAWNICTWO:

Innowacyjne Mleczarstwo, 4 (1) 7 – 15

SŁOWA KLUCZOWE:

fosfataza alkaliczna, laktoperoksydaza, pasteryzacja, mleko